Dit is een eigen SchriftWoord vertaling van
Amos
Hoofdstuk 8

   
(Ga met de muis op een versverwijzing staan, dan ziet u de tekst,
of op een groene naam dan ziet u de betekenis)


1 Zo doet mijn Heer JAHWEH mij zien, en aanschouw, een korf met zomervruchten!
2 En Hij zegt: Wat zie jij, AmosAmos = krachtig? En ik zeg: Een krat met zomervruchten! En JAHWEH zegt tot mij: Het einde komt tot Mijn volk IsraŽlIsraŽl = strijder van God. Ik zal niet voortgaan hen nog te passeren.
3 En de liederen van de tempel zullen jammeren in die dag, zegt mijn Heer JAHWEH met nadruk. Veel zijn de lijken, in elke plaats worden ze gegooid. Stilte!
4 Hoort dit die de behoeftige neersnuiven, de nederigen van het land uitroeien,
5 zeggend: Wanneer zal de nieuwe maan passeren en zullen wij in het klein graanvoedsel verkopen? En de sabbat? En zullen wij koren openen, de efamaat klein makend en het shekelgewicht groot makend en de weegschaal vervormend door bedrog, En in het begin van jullie maanden zullen jullie een opstijgoffer naderbij brengen aan JAHWEH: twee jonge stieren, zonen van het grootvee en ťťn ram, zeven smetteloze mannelijke lammeren (SW)[Num. 28:11]
6 de armen kopend met zilver en de behoeftige vanwege een paar sandalen? En het afval van het koren zullen wij in het klein verkopen.
7 JAHWEH zweert bij de trots van Jakob: Ik zal al hun daden niet tot bestendigheid vergeten!
8 Hierover zal het land niet verontrust worden? En elke inwoner in haar treurt? En alles van haar zal opgaan als de NijlNijl = grote rivier en het zal uitgedreven worden. En zij zal geÔrrigeerd worden als de NijlNijl = grote rivier van EgypteEgypte = (egyptisch) huis van (de god) Ptah - (koptisch) het zwarte land (tov. de witte woestijn).
9 En het zal zijn in die dag, zegt mijn Heer JAHWEH met nadruk, dat Ik de zon breng*1) in het middaguur en Ik het land donker maak in de dag van licht.
10 En Ik zal jullie feestvieringen omkeren tot rouw en al jullie liederen tot klaaglied. En Ik zal op alle tailles rouwgewaad doen opgaan en op elk hoofd kaalheid. En Ik zal haar plaatsen als rouw over een enig kind. En haar laatst zal zijn als een bittere dag.
11 Aanschouw, de dagen komen, zegt mijn Heer JAHWEH met nadruk, dat Ik hongersnood zal zenden in het land, niet hongersnood naar brood en niet dorst naar water, maar veeleer om de woorden van JAHWEH te horen.
12 En zij zullen zwerven van zee tot zee en van het noorden tot aan de zonsopgang zullen zij heen en weer gaan om het woord van JAHWEH te zoeken, maar zij zullen niet vinden.
13 In die dag zullen de heel mooie maagden bezwijmen en de uitgekozen jongemannen in dorst,
14 die zweren bij de schuld van SamariaSamaria = waker en zeggen: Zo waar jouw elohim leeft, DanDan = rechter, en zo waar de weg van Ber-ShebaBer-Sheba = put van de eed; put van de 7; put van de overvloed leeft! En zij vallen en zij zullen niet meer opstaan!

Noot.
1 breng - doe opgaan

Terug naar de indexpagina
Naar Amos 9
   


© www.schriftwoord.nl
U mag deze tekst voor eigen gebruik en studie-doeleinden zonder toestemming vermenigvuldigen.
Citeren van deze tekst mag alleen met bronvermelding.
Vermenigvuldiging voor commercieel gebruik alleen met toestemming van de uitgever.